De vijf voordelen van verbouwen

Renoveren is drastisch. Het is nauwelijks te vergelijken met nieuwbouw, waarbij je van nul kan starten. De bestaande indeling en structuur van het te verbouwen huis bepalen ontwerp, werkwijze, planning en uiteindelijke kosten van de renovatie. Maar laat dit nu net de expertise zijn van Het Constructief, (ver)bouwbedrijf met als fundering een zorgvuldig samengesteld team van vakspecialisten. 

Verbouwen heeft heel wat voordelen in vergelijking met nieuwbouw - we sommen er hier vijf op.

1. De grond heb je al


Bouwgrond wordt steeds schaarser, waardoor de grondprijzen per vierkante meter blijven stijgen. Wie voor nieuwbouw gaat, is dus al een flinke hap uit z’n budget kwijt voor er nog maar sprake is van een bouwplan. Bovendien zijn vele kavels in handen van bouwpromotoren, die de loten almaar kleiner maken om ze betaalbaar te houden. Wat resulteert in kleinere, opeengepakte huizen met kleine tuintjes en gedeelde opritten.

2. Meer huizen dan grond te koop
 

‘Huis te koop’ of ‘bouwgrond te koop’... welk bordje zie je het vaakst langs Vlaamse wegen? Inderdaad, het eerste. Zeker in de stad, waar je quasi geen bouwgrond meer vindt maar des te meer huizen te koop. Veel van die huizen zijn dringend toe aan een facelift, zeg maar renovatie. Wie bereid is een bestaande woning te kopen om ze te verbouwen, maakt ook meer kans om terecht te komen in de straat, buurt, gemeente of regio van z’n voorkeur.

3. Meerwaarde
 

Een woning van 20, 30, 40 jaar of ouder die een tweede leven krijgt… da’s toch mooi? Zeker als verleden (de typische, oorspronkelijke stijl) en heden (nieuwe technieken en materialen) naadloos geïntegreerd worden. De mogelijkheden zijn oneindig, waardoor oudere huizen na een verbouwing extra cachet krijgen. En de waarde van het pand stijgt mee met de uitstraling ervan.

4. Kostenspreiding
 

Aan een renovatie hangt uiteraard een prijskaartje vast. Maar de kosten kan je makkelijker spreiden dan bij een nieuwbouw. Afhankelijk van het type verbouwing kan je namelijk in fases te werk gaan. En in vele gevallen kan je tijdens de renovatie gewoon in je huis blijven wonen, wat het totaalbudget lichter maakt.

5. Subsidies en BTW-voordeel
 

Ze zijn misschien niet meer zo talrijk en interessant als een paar jaar geleden, maar toch bestaan er nog tal van gunstmaatregelen en subsidies voor de verbouwer. Zo voorzien netwerkbeheerders en overheden in voordelen bij energiebesparende ingrepen. Denk maar aan hoogrendementsbeglazing, buitenmuurisolatie, plaatsing condensatieketel of dakisolatie. Ook het BTW-voordeel van verbouwen valt niet te negeren: bij nieuwbouw bedraagt het BTW-tarief 21 procent, bij verbouwen slechts 6 procent.

 

Constructief verbouwen?

Scroll door onze aanpak. Vind je daar geen antwoord op je vraag? Contacteer dan het Constructief.

volg je werf op
communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics